Un proverb indian spune: „În plante se poate găsi toată puterea acestei lumi. Cine cunoaște secretul proprietăților lor devine un puternic.”
Astăzi există multe produse cosmetice „naturale”. Cum recunosti care au dreptate? Cosmetica naturală a devenit o tendință în ultimii ani. Întâlnim din ce în ce mai mult termenii „natural” și „organic”. Iată câteva îndrumări care vor ajuta la clarificarea îndoielilor și la identificarea adevăratelor produse naturale. Nu este suficient ca pe ambalajul unui produs cosmetic sa fie termenul “natural” sau “natural” cosmetice naturale pentru a fi sigur ca achizitionati un produs natural de calitate. Extractele din plante pot fi adăugate într-un procent foarte mic, iar plantele care sunt adăugate la produsele cosmetice suferă adesea o astfel de prelucrare, se conservă și se stabilizează cu alte ingrediente, astfel încât să-și piardă complet proprietățile naturale. Unele certificate vă ghidează asupra produsului! Cosmeticele naturale trebuie să respecte anumite standarde. Fiecare producător care îndeplinește aceste standarde va fi bucuros și mândru să sublinieze că produsele lor sunt certificate de instituții relevante. Certificatul Ecocert este sistemul de control și certificare a producției ecologice fără utilizarea chimiei.
Certificatul BDIH este o garanție a originii naturale, calității și inofensivității produselor, care sunt acordate conform criteriilor stricte ale Institutului BDIH. Sunt din ce în ce mai mulți producători care oferă produse cu certificat de cosmetică naturală controlată. Cele mai cunoscute linii cosmetice sunt: Dr.Hauschka, Laver, Logona, Santa, Primavera si Weleda.
Cosmetice naturale – ce înseamnă?
Cosmeticele naturale exclud prezența conservanților chimici și sintetici (paraben, formaldehidă…), emulgatori, aromă și culoare, silicon, parafină…
Cosmetica naturală folosește în mare parte extracte preparate manual de ierburi, uleiuri vegetale și esențiale, ceară naturală, apă, alcool provenit din extracția plantelor…
Procesul de producție trebuie să fie rapid și simplu, astfel încât compoziția produsului final să fie cât mai apropiată de compoziția materialului vegetal original. Nu sunt testate pe animale. Ambalajul trebuie să fie, de asemenea, ecologic.
Cum supraviețuiește cosmeticele naturale fără conservanți?
Uleiurile esențiale, alcoolul (un alcool natural) și propolisul, toate acționează ca conservanți în produsele componente naturale antibacteriene, precum și procedurile adecvate în crearea și ambalarea (tuburi în loc de borcane sau sticle cu capac special). În acest fel se previne contaminarea produselor și se asigură o durată lungă de viață a produselor, de până la trei ani.
Cum ating produsele cosmetice naturale o calitate excelentă?
Prin folosirea de plante sălbatice din zone ecologic curate, sau ierburi biodinamice sau cultivate organic, utilizarea compostului special, prelucrarea specială a solului, producerea semințelor organice și însămânțarea la un anumit moment, culesul manual (recoltarea) și selecția plantelor în anumite perioade și zile.
De ce este cosmetica naturală atât de specifică și de ce ar trebui să o alegem?
Urmează un ritm biologic al pielii noastre și stimulează funcțiile autocreative ale pielii. Având în vedere că pielea noastră este responsabilă pentru întregul corp și, în plus, deoarece organul corpului, are propria sa funcție, este foarte important să încurajăm modul natural de funcționare a pielii noastre.
Pielea este tratată ca un corp complet, iar produsele cosmetice naturale au sarcina de a-și activa funcțiile, în căutarea de a deveni o parte sănătoasă a corpului, capabilă să depășească anumite nereguli. Pielea nu poate deveni dependentă de cosmeticele naturale și totul se datorează faptului că nu există dependență chimică.